Menu

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου…

Σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, επισκέφτηκε το σχολείο μας η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ζαμπία Λαζανάκη. Μέσα από μια διαδραστική αφήγηση παρουσίασε το βιβλίο της “Μια ηλιαχτίδα ουρανός”, το οποίο εμπνεύστηκε από τους μικρούς μαθητές της, οι οποίοι τη βοήθησαν και στην εικονογράφησή του. Την παρουσίαση της παρακολούθησαν οι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν κι οι ίδιοι συγγραφείς του δικού τους “μικρού βιβλίου”. Την ευχαριστούμε θερμά! (Δ.Κ.)

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Έικο Καντόνο (1935), η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες και το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.