Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Με μια σχολική τσάντα" είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη.

Στόχοι του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν τα παιδιά:

  • Να γνωρίσουν τον Νίκο Καζαντζάκη ως μαθητή με αφορμή τις εντυπώσεις του από το βιβλίο του "Αναφορά στον Γκρέκο".
  • Να έρθουν σε επαφή με τη ζωή του παρελθόντος μέσω ενός οικείου για αυτά περιβάλλοντος: το σχολείο.
  • Να συγκρίνουν την καθημερινή ζωή του σχολείου μιας παλαιότερης εποχής με αυτή της σημερινής.

Τα ερεθίσματα πολλά και ποικίλλα, όπως τόνισαν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά.

 

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των μαθητών/τριών της Δ΄και της Στ2΄ τάξης του σχολείου μας, να βρεθούν (την Τετάρτη 14 Μαρτίου) στις Ποταμιές Πεδιάδος και στην Παναγία Γκουβερνιώτισσα. Τα παιδιά συμμετείχαν σε μουσικο­κινη­τικά παιχνίδια και, αφού ξεναγήθηκαν στο βυζαντινό ναό με τις εκπληκτικές τοιχο­γραφίες και το βοτανόκηπο, έφτιαξαν "παστελάκια" από σπόρια, για να τα κρεμάσουν στα δέντρα για τα πουλιά. Έπειτα ως χειροτεχνία, έβαψαν και κόλλησαν πάνω σε κλαδάκια, χάρτινα χελιδόνια με κουδουνάκια, για να πουν, κρατώντας τα, τα κάλαντα στα σοκάκια του χωριού. Έτσι αναβίωσαν ένα πανάρχαιο έθιμο για τον ερχομό του Μάρτη και της Άνοιξης, τα «Χελιδονίσματα».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, "Ο κύκλος του ψωμιού", παρακολούθησαν τη Δευτέρα 12-03-2018, τα παιδιά της Α΄ τάξης του σχολείου μας. Και αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις τους, τότε μπορούμε να πούμε ότι πράγματι ήταν μια σπουδαία εμπειρία για τους/τις μικρούς/ες μας μαθητές/τριες. Το βεβαιώνουν και οι δασκάλες τους!

Οι μαθητές της Γ΄και  Στ΄ τάξης του σχολείου μας βρέθηκαν, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις Ποταμιές Πεδιάδος και στην Παναγία Γκουβερνιώτισσα. Τα παιδιά συμμετείχαν σε μουσικο­κινη­τικά παιχνίδια και, αφού ξεναγήθηκαν στο βυζαντινό ναό με τις εκπληκτικές τοιχο­γραφίες και το βοτανόκηπο, έφτιαξαν "παστελάκια" από σπόρια, για να τα κρεμάσουν στα δέντρα για τα πουλιά. Έπειτα ως χειροτεχνία, έβαψαν και κόλλησαν πάνω σε κλαδάκια,  χάρτινα χελιδόνια με κουδουνάκια, για να πουν, κρατώντας τα, τα κάλαντα στα σοκάκια του χωριού. Έτσι αναβίωσαν ένα πανάρχαιο έθιμο για τον ερχομό του Μάρτη και της Άνοιξης, τα «Χελιδονίσματα». Όλοι, κατά γενική ομολογία, έμειναν ενθουσιασμένοι από τη δράση.