Menu

Η Στ τάξη ανακαλύπτει τα μυστικά του Μικρόκοσμου στο Μουσείο Ιατρικής Κρήτης!


΄Ενας αθέατος κόσμος για το ανθρώπινο μάτι αρχίζει να αποκαλύπτει τα θαυμαστά μυστικά του καθώς ο άνθρωπος αρχίζει να κατανοεί τις οπτικές ιδιότητες του φωτός και να κατασκευάζει τους πρώτους φακούς και τα πρώτα οπτικά μικροσκόπια.
Οι μαθητές μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή ενημερώνονται για τους απλούς μεγεθυντικούς φακούς που ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα, αλλά και το πρώτο οπτικό μικροσκόπιο που ήρθε να «φωτίσει» για πρώτη φορά έναν αθέατο κόσμο για το ανθρώπινο μάτι, αυτόν του μικρόκοσμου. Στη συνέχεια γνωρίζουν τους βασικούς τύπους μικροσκοπίων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα (π.χ. σύνθετο οπτικό, ηλεκτρονικό κ.α.) και αφού μυηθούν στις βασικές αρχές γεωμετρικής οπτικής, μαθαίνουν τα μέρη και τις αρχές λειτουργίας ενός «απλού» και ενός «σύνθετου» οπτικού μικροσκοπίου.
Τέλος χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν τις παρατηρήσεις τους στα οπτικά μικροσκόπια αλλά και τα στερεοσκόπια που διαθέτει το ΜΙΚ με παρασκευάσματα από φαρμακευτικά φυτά αλλά και από τη συλλογή Παρασιτολογίας του ΜΙΚ. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση φύλλου εργασίας για το πρόγραμμα.